anniversary me.!

Daisypath Anniversary tickers

makan cara sihat ikut sunah nabi.~~


KITA berpantang dan mengawal tabiat makan apabila diserang penyakit. Lebih teruk jika doktor hanya membenarkan kita makan dalam kuantiti sedikit atau makanan tertentu.
Hakikatnya, amalan mengawal tabiat pemakanan selepas jatuh sakit adalah tindakan salah. Kita patut mengawal pemakanan seawal usia remaja, bukan apabila memasuki fasa 40-an.
Tabiat pemakanan yang boleh diteladani ialah mengikut sunah Rasulullah s.a.w. Jika dikaji, amalan pemakanan baginda amat bertepatan dengan al-Quran bermaksud: “… makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan…” (Surah al-A’raf, ayat 31).
Petua menjaga kesihatan cara Rasulullah turut mengambil kira sistem tubuh manusia. Sebagai mesin, ia memerlukan bahan bakar iaitu makanan untuk membolehkannya melaksanakan kerja, tetapi kuantiti makanan yang masuk ke perut mesti dikawal.
Sebenarnya, menjaga dan mengawal perut daripada makan terlalu banyak adalah kaedah pencegahan penyakit yang berkesan. Sebab itu ramai ilmuwan perubatan dan tabib zaman lampau sering bermadah ‘lapar itu ubat’.
Mengambil makanan dalam kuantiti banyak adalah amalan buruk kerana ia memberatkan organ dan sistem pencernaan sehingga ia lemah dan tidak mampu mencerna secara teratur dan berkesan.
Makanan dalam jumlah yang banyak menyebabkan pelbagai penyakit. Justeru, kaedah rawatan dan pencegahan penyakit yang terbaik sepatutnya bermula dari perut – pastikan kuantiti dan jenis makanan yang masuk ke perut terkawal.
Nabi Muhammad ada menyebut ‘perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit’. Selain kuantiti makanan, petua kesihatan Nabi turut mengambil kira isi padu makanan.
Baginda lebih mengutamakan makanan lembut, terutama jika baru sembuh atau melalui proses pemulihan. Dalam satu hadis daripada Siti Aisyah r.a, beliau berkata: “Jika Rasulullah diberitahu si fulan sakit dan tidak ada nafsu makan, baginda bersabda: Berikanlah kepadanya ‘talbiinah’! Kata baginda lagi, Demi Allah, ia mencuci perut seseorang seperti kamu membersihkan mukamu daripada kotoran!”
Talbiinah ialah sejenis makanan masyarakat Arab menyerupai bubur atau susu. Ia lembut dan tidak membebankan perut. Bagi kita di sini, mungkin oat dicampur susu sesuai sebagai makanan yang lembut dan tidak membebankan perut serta fungsi pencernaan.
Makanan ini juga kaya serat dan banyak membantu proses penghadaman.
Disiplin pemakanan yang diamalkan Rasulullah biasanya mengelak makanan itu mendatangkan penyakit kepada individu yang sihat, manakala bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan, ia mengelak penyakit menjadi semakin serius.
Contoh peristiwa Nabi Muhammad s.a.w mengajar pemilihan makanan ketika sakit ialah sebagaimana hadis riwayat Ibnu Maajah dari Ummul Mundzir Qois al Anshoriyah, katanya:
“Suatu hari Rasulullah berkunjung ke rumah kami bersama Ali k.a yang ketika itu baru sembuh daripada sakit. Kami mempunyai buah daliah (sejenis buah-buahan di tanah suci), lalu Rasulullah mengambil dan memakannya dan Ali juga memakannya.
“Baginda berkata kepada Ali: Engkau baru saja sembuh daripada sakit.
“Lalu Ali berhenti memakannya. Kemudian saya buatkan masakan dari gandum dan saya berikan kepada mereka berdua, maka Rasulullah s.a.w bersabda: Ali, nah, ini lebih sesuai bagimu!”
Larangan Rasulullah kepada Ali yang baharu sembuh daripada sakit agar tidak memakan daliah sebagaimana dalam hadis di atas adalah kaedah pencegahan atau berpantang. Buah-buahan yang sifatnya mudah terurai mungkin memberi mudarat bagi mereka yang baru sembuh.
Ketika baru pulih daripada sakit, perut belum cukup kuat kerana ia sibuk bekerja menghakis sisa penyakit dari dalam perut dan badan.
Sebaliknya, Rasulullah menggalakkan Ali mengambil masakan daripada gandum kerana air daripada gandum itu dapat menguatkan tubuh.
Namun, baginda membenarkan pengambilan makanan yang tidak sesuai, tetapi dalam kuantiti sedikit sekadar menghilangkan keinginan.
Perkara menarik mengenai kaedah makanan seimbang yang diajarkan Rasulullah ialah baginda tidak membataskan pada satu jenis makanan saja. Contohnya, baginda menyeimbangkan makanan bersifat panas dengan sejuk.
Dari segi komposisi makanan, baginda tidak pernah mengambil susu dan ikan atau susu dan telur atau daging dan susu atau antara makanan yang kedua-duanya mempunyai sifat panas atau sifat dingin serentak.
Baginda juga tidak mengambil dua jenis makanan yang mempunyai sifat cepat dicernakan dan lambat dicernakan, serentak.
Rasulullah tidak mengambil makanan yang masih dalam keadaan panas atau makanan yang disimpan semalaman, makanan awet atau diasinkan seperti acar kerana semua itu memudaratkan kesihatan.
Kita juga patut mengelak mengambil makanan segera dan minuman berkarbonat, walaupun sedap, tetapi memudaratkan apatah lagi mengandungi perasa tiruan dan sintetik.
Rasulullah gemar makanan yang mengandungi unsur manis semula jadi dan madu malah baginda suka mengambil buah-buahan sebagai makanan tambahan.
Mengenai madu, Nabi mempunyai disiplin pengambilan madu yang baik untuk dicontohi, iaitu mengambilnya pada waktu pagi sebelum sarapan.
Madu dicampurkan dengan air dingin sebelum diminum. Ini bertujuan mencairkan lendir dan membersihkan sistem pencernaan.
Selain jenis dan kuantiti makanan, satu aspek lain penjagaan kesihatan Rasulullah s.a.w ialah cara baginda duduk ketika makan, iaitu dalam posisi ‘mutawarikan’, iaitu meletakkan pinggul pada kedua-dua tumit dan menempatkan telapak kaki kiri di atas punggung kaki kanan.
Postur badan penting dalam menentukan kebaikan ketika pengambilan makanan. Contohnya, baginda melarang
makan sambil bersandar sebagaimana sabdanya bermaksud: “Saya tidak makan sambil bersandar.”
Baginda juga melarang minum sambil berdiri, kecuali jika dalam keadaan terpaksa. Baginda mempunyai disiplin khusus dari segi minuman.
Berdasarkan petunjuk Nabi s.a.w, makruh minum selepas melakukan olahraga atau sebaik selesai melakukan sesuatu kerja berat atau sebaik habis makan atau sebelum makan. Semua itu tidak baik untuk kesihatan. Sebaliknya, biarkan beberapa detik berlalu apabila selesai aktiviti berat atau makan, kemudian minum.
Rasulullah s.a.w mempunyai petua unik ketika minum. Dalam satu hadis dari Anas bin Malik bermaksud: “Rasulullah minum dengan tiga kali nafas. Baginda berkata: Hal itu lebih melegakan dan lebih menyihatkan.”
Maksud bernafas tiga kali ketika minum ialah dengan menjauhkan bekas atau cawan dari mulut, lalu bernafas atau seolah-olah menghisap air yang sedang diminum. Larangan bernafas di dalam gelas ketika minum ditemui dalam hadis bermaksud:
“Jika seseorang di antara kalian minum maka janganlah bernafas di dalam gelas minuman, tetapi hendaklah direnggangkannya dari bibir.”
Dan, pasti yang paling penting dan mungkin dilupakan kita apabila makan atau minum ialah membaca ‘basmalah’ (membaca Bismillah) dan mengucapkan ‘hamdalah’ (Alhamdulillah) apabila selesai. Ia banyak keberkatan dari segi kesihatan.
Rahsia besar Rasulullah s.a.w yang patut menjadi teladan ialah baginda tidak pernah mencela makanan yang tidak disukainya atau kurang enak. Ini terkandung di dalam hadis bermaksud:
“Anas berkata: Rasulullah tidak pernah mencela makanan. Jika berselera dimakannya, dan jika tidak maka ditinggalkannya.”
Justeru, semua orang tidak wajar menunggu hari tua atau berusia lewat 40-an untuk memulakan amalan pemakanan sihat. Mulakanlah sekarang!
Kepentingan menjaga pemakanan dapat difahami daripada hadis Nabi saw yang diriwayatkan at-Turmudzi dari Abdullah al-Ashory, Rasulullah saw bersabda bermaksud:
“Sesiapa dalam keadaan badan sihat, aman dalam penghidupan dan ia memiliki makanan sehari-hari yang cukup, maka seolah-olah dunia ini miliknya.”


rahsia tarikh lahir me and my boifrendz:)


ish2 xku sangka n xku duga.:)

Tarikh Lahir pada 3, 18 & 29
Sabar serta pandai menguasai diri adalah ciri yang khas bagi pasangan yang lahir pada tarikh ini. Tapi jangan cuba mempermain-mainkannya, dia akan mengamuk dengan hebat. Dia tergolong pasangan yang bijaksana dan bertanggungjawab. Sifat jujur & ramah adalah modal utamanya dalam bergaul. Tapi dalam soal cinta dia merupakan pasangan yang susah untuk di mengertikan

Tarikh Lahir pada 22 & 25
Wataknya paling susah untuk dimengertikan. Kadangkala dia disukai kerana kebaikannya dan kadangkala dia dibenci kerana perbuatannya. Namun buat teman-teman dia merupakan orang penuh pengertian. Dalam pelbagai situasi dia lebih suka merendahkan diri jarang sekali mahu menonjolkan kelebihannya pada orang lain. Pasangan jenis ini terkenal sebagai perayu dan sebab itulah dia diberi jolokan seniman asmara.

wah. cam de persamaan jek akow ngan boifrenz akow. yg tang susah untuk dimengertikan 2. hahahahah.^___^ memang terbaik la kan.


make up.~~~


tajuk kite tok post kali nie iyelah make up. tbe2 nak post pasal makeup plk. tibe2 terase nak makeup la. tapi saya nie mane la nak pndai makeup2 nie. fail sesangat. hahahha^___^ tp teringin nak makeup la. mesti comel n cantik. hahahahahha^___^ puji diri sndiri plk.


comel kn make up dye. ske sangat2.


bole tahan gak. cantik2. tapi cm tebal jek kt mate 2.^_________^


konpius.??


law korang nak tau ape yang akow tengah konpius kn nie. akow ngah konpius nie. selase nanti nak pkai baju ape. iyelah kn ade dinner. so. xtau nak pkai baju ape. tema plak ala2 glamour. akow mane la nak ade baju glamour nie. adoi. td search pakaian glamour nie. mak datuk glamour nye. xkn akow nak pkai kn. da la xpnh nak pkai baju2 cam 2. ish3. dress pon xpnh pkai. nie kan nk pakai baju cmnie.


seksi nye la. memang akow xpakai. hahahhaha^___^


cantik n comel baju nie. hehehhehe^___^


meriah plk kn baju nie. terlebey glamour. hahaha^___^


so. sweet. hahahaa^_____^

ngah berfikir n twos berfikir nak pkai baju ape dinner nanti. hahahahahha kowg tlong pkirkn skali ea. hahahahha^____^


semalam.!


skunk nie akow nak update status ape ea. haaaaa! semalam ary khamis bersamaan 22/12/2011. akow wif my hubby g  watching wayang. nak tau x ctew ape yang kteowg tgk. kteowg tonton ctew satu malam kubur berasap. pergh. memang berasap kubur nye. ngan akow2 skali berasap nye. bkn berasap ape pon. akow terkejut jek. ctew nye uat akow terperanjat. hehe. sebelum nie akow tgk ctew antu. xpnh plak akow terperanjat cm 2. memang smlm nampak sangat akow terperanjat. sampai boifrenz sebelah pon perasan. ctew dye kelakar n suspen. tp still ade kekurangan nye la. xmeletup pon. hahhaa.^___^ tapi oke la xde la rugi beli tiket cam akow tgk ctew songlap ri2. membazir jek. ctew nye xbest langsung. igtkan ade shahiezy sam meletup la ctew tue. tapi upenye xpon. slow glew jalan ctew nye. hahahahaha. 2 jek la kot aq nak story kt kowg. idea xde ag la beb nak ctew banyak2 nie.^____^

unfinished.!!


hehehe. aq bwu siapkn belog akow nie separuh. separuh ag nanti la ea. banyak ag yang akow xletak nye. adoi penatnye la. mantok pon ade gak nie. tp nk uat cmne da petang. time nak kne kemas umah plk. coz td da sepahkan uma. hahahahah ^___^


hye k0wang.!!


hye sume nye. igt ag x ngan aq. aq la. xkn kowg xkenal. iyelah da lame xupdate belog kn. mesti ramai yang lupe. skunk nie nk igt kn kt kowg blik spe aq. hahaha..^___^. sowie la kowang ea da lame sangat nye xupdate belog nie. mesti ade yang tertanye-tanye. mane la owner belog nie menghilang. xupdate belog nye. aq ade jek kt cnie. cume bz sket la dengan event and assgnment yang berlambak nye. 

untuk event ri2. aq tercalon untuk jadi hicom bg club educator untuk jawatan treasurer. kiranya nk jadi hicom tertinggi la nie. tapi sayang nye xdapat. sebab nye maybe kurang peole yang nk mengundi kot. agpon ramai yang tercalon untuk jadi hicom 2. ramai nye indian. so. mesti la bangse dowang vote dowg kn. buat plk ari jumaat. memang xramai melayu la. agpon dowang xde nk pasang banner ke ape ke. hmm. persiapan dikatekan xlengkap la. 2 yang menyebabkan aq xmenang. ~~ hahahha (iye2 jek aq nie.) tapi tok member yang da mengundi aq untuk jawatan treasurer tue. thanks sangat2 ea. thank to my friend norazila, nor haslinda, dayah, farhana, asma' dan yang lain yang da mengundi. maap la law lupe nk sebut name. byk sangat. hehehe.~~ maap la ea sbb baru skunk aq nk ckp. iyelah bz sangat ngan assgnment nye. smpi lupe nk war2 kn. huhuhu.~~

pasal assgnment plk. aq da nak hampir siapkan da aq punye assgnment. just tggl untuk special children jek lagi yang aq nk kene siapkan. waaa~~ xsaba nye nak abeskan sume assgnment nie. pas 2 tggl nak study untuk final exam jek. betul2 xsaba nie.~~


d best.!


law korang sume nak tau ape yg d best sangat. korang kne la bace. hahahhaha

oke. sebenarnye cmnie. aq suka sangat ngan lirik lagu ombak rindu nie. terbek sangat-sangat. so, memang d best la. sampi seratus kali dengar n nyanyi. mule2 aq dengar cm nk titow. tp lame2 xplk. heheheh. memang sonok la. so jom la kte hayati lirik lagu ombak rindu nie k.

Adira :
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Hafiz :
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Adira :
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hafiz :
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hafiz & Adira :
Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Hafiz:
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Adira:
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Read more: http://www.liriklagumuzika.com/2011/10/lirik-lagu-ombak-rindu-hafizadira.html#ixzz1fY3UKrTT

benci kamo0.!!


law korang sume nk tau ape yg aq benci sangat tue sebenarnye. aq benci sangat2 ngan kesibukan my boifrenz. asyik sbok jek. blew nye nk spend time with aq nie. sbok jek ngan kte dye. cdey la ujung minggu cmnie xdpt nk jalan. kua or ape. cdey sgt2. da la ari minggu nie sekali untuk seminggu. 2 pon xley nk spend time ngan aq. e'ee. benci nye. benci sangat2. geram campur cdey sume nye ade taw. untung la spe yang kua ujung minggu nie kn. ag2 dapat tengok ctew ombak rindu. pergh untung glew la. spend time ngan boifrenz tgk ctew ombak rindu. mmg romantik glew la. pergh. jeles nye la law de pasangan yg cam tue. iyelah aq yg dok pikir kowang yang praktik kn. mmg jeles la. hmm. bohsan yang teramat la ujung minggu nie. bohsan sesangat. de sape2 x nk ajak aq kua ujung minggu nie. bia padam mke ngan boifrenz aq. sbok ag. sape swoh xnk spend time ngan girlfrendz (aq) dye kn. padam mke. bia dye jeles sangat2.


p/s: to my boifrenz. blew la sy dapat memiliki mase kamo0 ea. iyelah. asyik sbok jek...:)


congrate to my sister:)





to lovely my sister. tahniah diatas pertunangan kamoo pada 27/11/2011 ari2. da bertunang gak akak kn. kte jek xtau blew nye hahahaha. sowie sangat la sbb xdapat dtg ari ahad ari 2. owang de camp. agpon pnt la after blik camp nak twos g uma akak. hehehhe. tapi t blew akak kawin kte datang oke. n tlg skali. huhuhuhu.:)

pape pon congrate ea. :)

camp counseling 2011.!






gambar kenangan hehehhe..



my group. amboi~~amboi. men kasar ko jah. hahhhaha


oke. ari nie aq nak ctew camp counseling yang join mase 25 hingga 27/11 ari 2. overall sume nye oke. best glew camp 2. first2 mmg cm xsonok coz nye bilik kteowg kne tuka 2 kali. tapi lame sonok n oke. mule2 aq igt kteowg sume titow kt khemah tp upe nye bukan titow kt dorm. siyes kat sinie aq ley kate yg camp dorang uat mmg terbek la walaupon makanan nye tok ari kedua 2 hampeh. tp still ley trime ag. sbb nye makanan tok ari pertama n d last sedap2 belaka. hahahahah.

mase dalam camp 2 aq ngan member baik aq iaitu zila, linda n lydia sume nye berpecah. berpecah mksd di sini bkn nye kteowg bermusuh or tak kawan ag. berpecah disini. kami dipecahkan kepada 6 kumpulan dan kami tidak dapat kumpulan yang same. masing2 dapat kumpulan lain2. tp walaupon aq ngan mmbe2 aq berpecah. tp sonok gak la. coz nye kteowg dapat knl ngan mmbe len. iyelah. time dalam kls x bertego sapa. tp blew kt dalam camp ley berckp, gelak ketawe same2. mmg sonok la.

berkaitan dengan modul yg dowang uat. mmg terbek n d best. yang paling aq igt smpi skunk iyelah river traling. modul nie. kteowg kne jalan melalui air/sungai bukan darat taw untuk smpi ke air terjun. nie first time aq buat sbb nye sebelum nie aq pnh gak g camp tp kteowg uat jungle tracking. melalui hutan. tp yang nie kteowg men dalam air. heheh. mmg sonok. disini kteowg mmg kne berkerjasama dan saling berkomunikasi antara 1 sama lain. bagi mengelakkan somethink berlaku la. hehehhe

modul yang kedua yang xkey aq lupe iyelah. men pndh2 belut. mase nie aq mmg tkot sangat. mane x nye. aq kn tkot n geli ngan ular. ag la belut 2 cm ular. tp yang bgs nye. aq dapat pegang n dapat pindahkan belut2. tp lepas jek aq pndhkn. abes. drh aq naik n effect kt pale. smpi aq skt pale nye. hehhehehe. tp mmg terbek la. huhuhuhuhuhuhu.

hmm. sonok kan. next sem geng2 aq plk yang kne arrange camp 2. arap kami dapat uat ag terbek dr ape yang dowang uat 2. hehehehehe.


kembali semula.!


wah. da lame nye la xupdate pape kat dalam belog nie. ase windu pon ade gak. hehe. law kowg nak tau nape aq da lame xupdate sbb nye:-

  • sebab nye. aq nie bz lorh. assgnment berlambak nak kne uat n ciapkan. due date pon sume nye nak awl. cam dirancang jek. hehe

  • pas 2. aq da lame xupdate. sbb kekurangan idea. aq xtau nk taip ape. tue yang da lame sgt xupdate nye. haha.:)

  • yg ketiga pulak sebab nye. ntah la. hahahaha. jangan mara. huhu.



perlu ke ko uat sume tue.?










perlu ke sume nie walaupon ko sekadar nak menyakitkan ati aq. perlu ke..? memang aq diam selame nie. aq biakan pe jek yang cube ko uat. tapi perlu ke camtue. sebelum nie aq tak penah bermusuh. dan aq xnak bermusuh ngan sape-sape. tp aq sakit ati. aq tau ko bek ngan family dye. ngan mmbe dye. aq tau sume tue. tapi xperlu nak uat cmtue. xpe la law dye memilih ko. bukan aq. aq redha ngan ketentuan ilahi. memang sakit bg aq. tapi ag bagus law aq xalami sume nye camnie. aq xsanggup n sangat2 xsanggup. aq bukan barang mainan. yang ko ley uat main. aq manusia. ade hati dan perasaan. andai dye sesuai buat ko. pilih la dye. aq sedia undur diri. aq xnak ade musuh ngan sesape jek pon. aq xsuke dikutuk walaupon tanpe aq menyedari nye. perit sangat2. cukup uat aq camnie. cukup sekali nie aq mengalami mimpi ngeri sebegini. 

untuk yang xske ngan belog aq nie. pe yang terkandung dalam belog nie. arap xpayah bukak langsung. nie belog aq. sukati aq la nk cakap ape. bagi aq hanya belog aq jek yang mampu memahami aq. 


mengharap atau harapan.?


aq xtau la title nie sesuai atau tidak ngan entry yg aq nk post nie. ari nie. aq nk bercerita tentang sesuatu yang sangat aq harapkan. same cam wanita lain. aq juga sangat mengharapkan seseorang lelaki datang kepada aq dan membawa aq pergi sebagai seorang isteri yang amat ia sayangi. tapi aq tau sesuatu xmungkin akan terjadi jika kte tidak berusaha mencari teman idop. mane tak nye. mane ade orang kawin. tibe jek de orang nk kawin ngan dye tanpe dye knl kn. btol x.? aq sangat-sangat mendambakan saat indah cm 2. bahagia sangat. (ops. terover plk. hehe.) tapi aq mencari teman idop bukan hanye bergelar boifrenz gilfrenz. aq ingin mencari teman idop yang bole di gelar suami. suami yang sanggup seidop semati ngan aq. dalam mencari teman idop itu. aq memerlukan seseorang yang ikhlas menyayangi aq dan menerima aq seadanya. bukan sebab terpakse atau di pakse. aq tak nak sume tue terjadi. mmg susah di dalam memilih pasangan. ade tue si pompuan da bersedia. lelaki plk tak bersedia. bilew lelaki da bersedia. pompuan plk tak bersedia. ntah la. macam-macam yang terjadi pada mase skunk. termasuk la aq sendiri.  


so. doakan aq ea cepat bertemu jodoh dan berbahagia. 


wah. sakit nye la mulut aq.!



wa. besar kn. tp kat aq nye mulut ade tiga taw. sume dekat2. siot jek blew kne ulser mulot nie. aq pon xtau la npe aq slalu sgt kne ulser mulot nie. nie pon aq kne sebab nye aq tergigit ri2 mase aq ngah makan. haha. ngah sedap2 makan. tibe2 tergigit. igtkan xde pape. last2 jadi cm 2. siot jek kn. hmm. 1 xpe. nie skali 3 dye bg. aq da uat pelbagai care da. aq da bubuh garam. dah kumuh2 ngan air garam. da letak susu kat tempat kene tue. tapi still pedih gak. ish. sakit sangat2. law 0rang terkene jek aq. mang carik nahas name nye. aq terus tengking jek. mane tak nye sakit taw. nie la penyakit yang aq slalu dapat. n lambat nak sembuh nye. menyampah tol. nie dr pembacaan aq.

petua yang aq dapat :

1. byk kan minum air suam.
2. berehat n titow.
3. jgn bercakap sangat.
4. makan makanan yang seimbang dan berkhasiat.

ntah la. aq pon xtau la. ase nye da uat da. tp still sakit jek ag. aq ase nak tanggalkan jek mulut aq nie. hahaha.




tips menjaga hati pasangan.:)


entry nie sy bwu jek amek kat si lilo lollipop nie. ia berkaitan ngan tips untuk menjage ati pasangan kite. ase2 nye tips nie sangat berguna taw. arap korang sume bace la ea. korang sume mst kne bace. sbb aq tau kesemua manusia dalam dunia nie mempunyai pasangan masing-masing kn. xkesah la dye baik atau tidak. so. law ase tips nie sesuai. cube la ea.


  • Sentiasa 'friendly' ketika bersama, jangan terlalu sombong. Jika anda seorang pendiam, cubalah untuk tidak berdiam sahaja ketika bersama. Cuba cakap apa-apa yang baru.
  • Sentiasa lah jujur terhadap pasangan. Jangan menipu kerana bila perkara yang di tipu itu di ketahui, akan menyebabkan peperangan dunia yang ke-3.
  • Jangan berlagak seperti seorang yang baik dan bagus(minta maaf kalau ada yg terasa). Perangai ini boleh menyebabkan pasangan anda akan pandang rendah dan serong terhadap anda andainya berlaku sesuatu yang 'membocorkan' ketidak'baik' dan ketidak'bagus' anda.
  • Jangan berlagak seperti anda lebih pintar, lebih dewasa, lebih bagus, lebih, lebih, lebih n lebih lagi, sebab benda ni akan sebabkan pasangan tidak akan selesa. Dalam hubungan ada 2, lelaki dan perempuan, maka perlu la komunikasi yang baik dan tidak la seperti 'kapel' seorang diri.
  • Izinkan pasangan anda tunjukkan perangai sebenar kerana bila bersama terlalu lama atau berkahwin nanti anda dan dia tidak lagi mampu untuk 'berlakon' di hadapan pasangan masing-masing. Jika ada perangai yang yang tidak di sukai, terima lah teguran dengan hati yang terbuka dan berubah bukan kerana terpaksa, tetapi kerana MAHU BERUBAH.
  • Jaga perangai korang. jangan perasan kamu seorang yang hendsome atau cantik, kerana jika mempunyai rupa sekalipun, anda tidak akan dapat dan miliki hati pasangan jika 'RUPA' bukan ciri-ciri yang di kehendaki. Zaman sekarang tidak lagi memandang kepada rupa, tetapi lebih kepada PERANGAI.
  • Sama seperti di atas, rupa, harta, bentuk badan bukan menjadi ukuran,tetapi kepandaian, kejujuran, dan baik tingkah laku yang penting. (Berapa banyak pasangan orang kaya yang setia bersama)
  • Jangan terlalu merengek dan mengada-ngada(terutamanya perempuan). Mula-mula mungkin biasa, tetapi lama-kelamaan akan menjadi beban. INGAT: JANGAN BERKASIH ANDAI TERBEBAN.
  • Jaga lah hubungan korang dengan keluarga kekasih. Jika korang nak hidup bersam, korang tidak akan dapat lari dari bertemu dan berhubungan dengan keluarga pasangan anda.
  • Jadi lah pasangan yang mampu untuk meluahkan rasa (baik n buruk) dan yang pentingya selalu bersedia untuk MENDENGAR.
  • Menjadi teman ketika SUSAH dan SENANG. Selalu bersedia bersama walau pahit dan manis.
  • Menghormati insan-insan yang rapat dengan kekasih anda seperti keluarga atau temen-teman rapat, kerana jika anda kurang ajar dengan keluarga atau teman-teman pasangan, pasangan kita juga akan terasa.
  • Selalu bersikap setia dan tidak curang. Kalau pandai sembunyikan sekalipun, mungkin pasangan anda juga akan begitu. "You pay nut, you got nut".
  • Bertanya lah khabar. sekurang-kurangya 2 atau 3 kali seminggu.
  • Gembirakan pasangan anda dengan benda-benda yang baharu.(Yang ini kena fikirkan sendiri)
  • Jika bergaduh, cuba jangan keluarkan perkataan "putus". Ketika marah,kita tidak akan mampu menahan emosi, tapi berjaga-jaga lah dengan perkataan keramat ni. Mungkin ringkas, tapi kesannya akan sebabkan sebuah "pesawat" terhempas.
  • Mengahargai pasangan anda.(Yang ini korang kena selidik sendiri, sebab korang kebih kenal pasangan korang)
  • Jangan bosankan pasangan dengan benda yang berulang-ulang.(Contohnya, setiap kali keluar, asyik makan McD je, agak-agak korang an, apa akan jadi? Cuba-cuba lah untuk makan di warung-warung atau kedai mamak, (bukan masalah duit, tapi kebosanan))
  • Kurangkan berjanji, kerana insan yang berkasih ini selalunya manja dengan pasangan walaupun dia seorang fighter, ahli gusti n sebagainya. Dan seorang yang manja akan menagih janjinya

perlukah seseorang itu mempunyai teman istimewa/ boifrenz.?




oke. entry aq kali nie. ingin menanyakan soklan kt korang sume. korang nmpk tak title 2.? mst la nampak kn. hehe. so. 2 la soklan nye. perlukah seseorang itu mempunyai teman istimewa/ boifrenz dalam idup nye. adakah dengan mempunyai teman istimewa/ boifrenz itu akan membahagiakan nye. atau mengecewakan nye.>? aq arap korang sume ley bg pendapat korang ea. sowie coz biase kn diri aq. arap korang selesa ea.


p/s : pape pon thankz sudi bg pendapat korang. 

apabila aq kebohsanan plus mara..!




aq ase nak uat jek cam dlm pix nie. tp sakit plk.


adooi. asl bohsan plk ari nie. aq ari2 bohsan law korang sume nk tau. ade bf cam ape ntah. langsung xnk layan aq mesej or ape. sbok jek ngan hal dye. hal law penting xpe. hal xpenting mane pon. aq xtau la knp ari nie aq nak mara2 or ape.? darah aq tibe2 jek mendidih nak mara orang jek. darah aq membuak sangat sampai pale aq ase sakit sangat2. ntah la. sume nye aq nak mara. salah sket nye aq nak mara. aq da la bohsan sangat2. lagi la dye xnak layan aq. ag tambah mengamuk la aq dibuat nye. bohsan nye..!!!!!!!!


selamat hari raya aidiladha..!







selamat hari raya aidil adha sume. mst korang sume ngah sbok kn uat lemang or rendang. ke ngah tggu lembu korban esok. sampai xsaba2 nye. haha. kepada yang blik kampung untuk beraya ngan family/ keluarga tersayang tue. pandu cermat jiwa selamat k. ingat la owg tersayang. jangan pandu cam nk g race plk. be carefull k. kang xraya plk korg sume t. dengan nie. alang-alang aq uat entry nie kan. aq nk mtk maap la law aq tersalah bhse or ape selama aq bergiat dalam belog nie. aq cume manusia bese yg mempunyai byk kelemahan n kesilapan. so maapkan la ea. eh da cam hari raye aidilfitri plk nk mtk maap nie. ala bia la. janji ari raye gak kn. hehe. xsaba nye nk tgk lembu korban esok. tp cian lembu2 tue. xsalah ape pon. da kne korban. ish2. kla kte jumpe next entry la ea. mwaaaaxxxxxx:)



test kete.!


wah. da lame la xupdate belog aq nie. just tengok jek. update nye xpon. sume nie disebabkan aq xtau nk story ape kt kowg sume sebenarnye. hehe. oke untuk pengetahuan kowg sume. aq bwu jek abes test kete untuk lesen " l ". haha. aq bwu jek nak amek lesen. sbb nye bwu skunk nk ade ongkos nye. sebelum nie xde. agpon xde mse nak uat nye. alang-alang myboifrenz pon nk uat gak kn. so aq follow jek la. ley uat same2. xde la aq nk bohsan sgt time dengar ceramah dye tue kn. hehe. mase aq amek lesen kete ri2. aq ingat kan ramai la sangat kn. upe nye sket jek. mane tak nye ari yang aq pegi tue. ari bese. memang la xramai orang nye. pe la ko nie eyma. hmm. so aq ngan boifrenz aq pon pilih la site blkang walaupon xramai orang nye. sebab aq nie xske dok depan. walaupon depan tue kosong aq xnk gak dok depan. xde mkne nye aq nk excited sangat smpi nak dok depan tue kn. pas jek kteowg dengar ceramah nye. kteowg kne bersiap sedia ngan test komputer. nk amek lesen pon ade test komputer plk. cm2. upe nye dye bkn nk test tahap kepandaian kowg gne komputer. just soklan yang dye bagi tue dlm komputer. asl la dye xuat exam nye cm spm or stpm lu. dlm kelas. bg sorg2 kertas n jwb. nie x nk pkai komputer bagai. tp alhamdullilah aq n myboifrenz aq lulus ngan jaya nye. hehe. mase tue aq ape ag. senyum sampai tang telinge ar. senang kacang jek soklan nye. tp yang aq pelik nye. npe smpi ade yang xlepas. sampi dua tiga kali nak jawab nye. tak paam tol aq. now. aq just tggu lesan aq kua. n twoskan untuk dapat lesen " p " plk. tapi tok amek lesen " p ". aq kne betol2 coz. dye kne test jpj. mampus aq kali nie. aq bwk kete geti. tp bwk cm tue jek la. bukan expert pon. tkot nye la aq. aq kne betol2 da pndai bwu la aq g test jpj 2. sebab aq xnk kne amek dua tiga kali. aq nk uat sume nye skali.

nie jek kot uat mse nie. nnt aq sambung ag ea pasal aq g amek lesen tue.!

sesuda kemas kini.!


Aq bwu jek selesai kemas kini belog aq nie. mengubah dan mencantikkan ape yang patut. semua nie disebabkan aq borink. sebab tue aq kemas kini. nie adalah salah satu testing jek. sebab aq ngan uat blockquote. dulu penah wat. tp ase nak uat ag. coz tengok yang lain uat nampak cantik plak. coz tue aq nk uat plk. haha. so kowg tengok la ea. menjadi or x.>?huhu.

kata-kata yang sangat menguris hati.!

 
dalam ati aq skunk nie masih lagi terselit kemarahan dan kekecewaan dalam diri aq..mane tak nye kan orang yang aq sayang sangat-sangat panggil dan cakap aq macam tue..panggil aq ape.?? nie haa dia panggil Pe____r...mane nye aq tak terase..aq memang terasa sangat-sangat ngan dia la..rupe nye selama nie die anggap aq macam tue rupe nye..sial betol kan..memang aq geram ngan dia..aq tak pernah pon panggil dia or cakap ngan dia cam tue..tapi dia ley panggil aq camtue..sakit ati aq sangat-sangat..ase hancur la..tapi kowg nak tau..tak tau la knp..aq tibe jek ley cool and tak ase nak nanges or ape mase tue..aq ley tenangkan diri aq walaupon dia cakap camtue kat aq..power tak aq..ntah camne..tibe-tibe jek aq berubah..berubah sangat-sangat..aq jadi lebih kuat..tak cam dulu..pape hal asyik nak nanges jek..tapi kepada dia..aq arap sangat jangan la cakap camtue ngan aq..aq ade harga diri dan maruah taw..dan yang paling penting...aq bukan perempuan yang camtue..aq bukan cam perempuan yang penah ko knl dulu..mungkin skunk aq lebih mendiamkn diri dan still dengar pe yang ko cakap..tapi jangan sampai tahap kesabaran aq ilank..law tahap kesabaran aq ilank..mungkin ko xkan ag jumpe perangai aq yang skunk nie..


n0 title....................!


ari nie aq rase sunyi sangat..tak de sape pon yang nak temankan kita..ade bf blew demam or sakit tak de mase nak luangkan masa ngan kita..alangkah bagus nye law ade yang boleh teman aq tak kesah la disaat dia de masalah ke..sakit ke..sibok dengan keje..kan best..mesti seronok macam tue..tapi nak uat cam ne..tak de nye orang camtue..yang ade ilang-ilang timbul cam cipsmore ade la..kejap ade..kejap tak de..langsung tak de mase nak temankan aq..sadis nye..

ronda-ronda times wif my bff.!


hari nie aq nak story pasal ape yang terjadi dekat aq sepanjang hari ini..hari yang tidak kurang baik nya bagi diri aq..sebab semua nya oke and baik jek..suka aq hari nie..alangkah baik nya law aq dapat saat camnie lagi..cewahhh..hehehhe...hari nie after aq dengar ceramah pasal praktikum..aq ajak lydia pegi jalan-jalan times sebab bohsan sangat-sangat dekat rumah tak uat ape pon kan..so kteorang pon decide la nak pegi sana walaupon member yang lagi dua orang sib0k ngan hal masing-masing..ala..kalau aq tak ajak lydia pon dia still kua gak coz nak ambik camera dia yang dia anta hari tue..

so mase kteorang kt times kteorang tak de la shopping sakan..yang aq just beli iyelah shawl dua pasang..ini pon disebabkan aq nak kene guna untuk praktikum nanti coz untuk memang rule kat sekolah tue nak guru mereka pakai tudung..so aq decide nak beli la..nanti tak de la nak beli banyak-banyak sebab da try beli skunk kan..nie la shawl yang aq beli..my bff yang pilih and adiah kan untuk aq sempena aq nak pkai tudung..thankz ea...







nie adalah di antara shawl yang aq beli law korang nak tau..

lepas da penat shopping sane sinie kteorang pon mesti la lapa kan..ape ag tibe la time untuk makan..kteorang decide nak makan dekat restoran wendy..so makanan yang kteorang rase nak makan iyelah burger chicken grill..law korang suka ayam yang banyak isi..elok aq sarankan korang makan yang ini..sebab nye law aq makan cepat muak la..tapi gentle la sedap..nie yang kteorang sempat snap..heheheh..







tue jek k0t untuk kali nie..ikuti entry selanjutnya ea..heheheh..:)

tagged to0 : suara hati lydia berkata

situasi di dalam kelas.!







rajin tak aq kan dalam kelas..kusyuk kan..hahaahahah..sebenarnya tue semua tak betul pon..dalam kelas aq asyik cit cat jek...lecturer dok bebel kat depan..aq ngan my bff dok bebel kat belakang..law bebel jek tak pe taw..tapi aq siap main snap-snap picture ag..hahahha..glew kan kteorang niekorang semua jangan ikot and contoh taw..tak baik..cian kat lecturer bebel sorang-sorang..heheheh... 



ak tau diri ini byk merunsingkan dirimu syg..ak mintak maap sgt..l0b u s0 much..!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...